Reklama
 
Blog | Matěj Kučera

Invaze na Ukrajinu, den I.

ZAČÁTEK INVAZEBrzy ráno měl prezident Ruska Vladimir Putin projev. V něm oznámil, že svolil k speciální vojenské operaci na Ukrajině.

Nelze prý již dále tolerovat hrozby pocházející z Ukrajiny. Cíl je ochránit lidské životy. Pár hodin předtím se objevila zpráva, že představitelé separatistických republik požádali Rusko o pomoc. A to kvůli ukrajinské agresi.

Rusko ale prý území nechce okupovat, operace má být rychlá. Dle Moskvy se na území Ukrajiny nesmí objevit jaderné zbraně. Zazněli též termíny jako denacifikace a demilitarizace.

Znepokojivě ale mohlo vyznít Putinovo varování: Kdo se pokusí zasáhnout, potká se s dosud neviděnými následky.

Co ještě zaznělo: ukrajinští vojáci mají složit zbraně a vrátit se domů. Spravedlnost je na straně Ruska. Odpovědnost za krveprolití má Kyjev.

Reakce světa: Mnoho zemí útok odsoudilo, mj. i český prezident Zeman, který vyzval k výrazně důležitějším sankcím. Se svým úsudkem, že Rusko nenapadne Ukrajinu, se prý zmýlil. Prezidentův projev zde.

Reklama

EU: Prezidenti a premiéři zemí Evropské unie chtějí na dnešním  summitu schválit nové sankce, které budou mít pro Rusko masivní následky.

USA: Nové sankce mají zabránit Rusku zapojit se do světové ekonomiky, řekl prezident Joe Biden. USA zmrazí aktiva bank za bilion. Američané na Ukrajině bojovat nebudou, Ukrajině poskytnou 150 milionů dolarů.

 

SITUACE NA FRONTĚ
Hned ze začátku – velmi těžké určit, vzhledem k masivní ruské dezinformační kampani. Mrtvých vojáků je okolo 100, z toho 50 ruských a 40 ukrajinských. Dále jde asi o 30 civilních obětí.

Podle prezidenta Zelenského kladou ukrajinská vojska úspěšně odpor nepříteli útočícímu v Donbasu na východě země. Přiznává ale i ztráty.

  • Nejkomplikovanější situace je na jihu Ukrajiny

POROVNÁNÍ ARMÁD: Ruská armáda je 2. nejsilnější, ukrajinská až 22. Co do vojáků je to zhruba 3 ku 1 milionu. Rusko disponuje 13 000 tanky, Ukrajina jich má asi 2 500. Podobné poměry jsou i u letectva či loďstva a nejinak je tomu u financování armád. Rusko má navíc jaderné zbraně. Na hranicích ale Rusko shromáždilo zatím 200 000 vojáků. Více např. zde.

TĚŽKÉ BOJECharkov, Hostomel (u Kyjeva), Mariupol

Ukrajinský přístav Mariupol je pod těžkou palbou, ozývají se stovky výbuchů.

Rusové měli Hostomel dobýt. Během bojů u Hostomelu měla ukrajinská armáda sestřelit ruskou helikoptéru. Hostomelské letiště má velký strategický význam. 

U města Hluchiv měla Ukrajina zničit 15 ruských tanků T-72.

VÝBUCHYKyjev, Charkov, Dnipr, Kramatorsk, Oděsa a další

 (foto: Seznam Zprávy)

STANOVENÍ BOJIŠTĚ: Obtížné. Jeden z prvních pokusů podnikl novinář německého Bildu Julian Röpcke. Jak sám poznamenává, je třeba ji brát s velkou rezervou. 

DŮLEŽITÉ UDÁLOSTI
Děje se toho samozřejmě hodně, snažím se vypíchnout opravdu to nejdůležitější.
1) UKRAJINA VYHLÁSILA VÁLEČNÝ STAV. LIDÉ MASIVNĚ OPOUŠTĚJÍ HL. MĚSTO KYJEV NA ZÁPAD. V KYJEVĚ PLATÍ NOČNÍ ZÁKAZ VYCHÁZENÍ.

2) RUSKÝ MINISTR ZAHRANIČÍ LAVROV UVEDL, ŽE MOSKVA BUDE VŽDY PŘIPRAVENA VÉST DIALOG

3) RUŠTÍ VOJÁCI OBSADILI ČERNOBYLSKOU JADERNOU ELEKTRÁRNU

4) 160 000 RUSŮ PODEPSALO PETICI PRO ZASTAVENÍ VÁLKY

5) UKRAJINA PŘERUŠUJE DIPLOMATICKÉ VZTAHY S RUSKEM

  • Kyjevě hrozí podle poradce šéfa prezidentské kanceláře Mychajla Podoljaka nebezpečí ruského výsadku ve vládní čtvrti v centru Kyjeva s cílem zajmout vedení země.

JAK DLOUHO OPERACE POTRVÁ? Podle mluvčího Kremlu to bude záležet na jejích výsledcích. O jejím konci má rozhodnout výhradně prezident Putin.

Peskov dále uvedl: Rusko potřebuje Ukrajinu neutrální. Na jejím území nebudou žádné útočné zbraně. Je „nepřijatelné“ používat k současnému dění slovo okupace.

SYSTÉM SWIFT. V souvislosti s možnými sankcemi se objevuje termín SWIFT – mezinárodní platební systém. EU se ale zatím nezdá, že by tento krok udělala. Na ekonomiku Ruska by nemožnost jeho používání měla zjevně devastující dopady. „Ve finančním světě to odpovídá útoku jadernou bombou.“ Krok by ale negativně dopadl i na EU. Ztížil by s ním obchodování (plyn, ropa). Pro evropské věřitele by dále nebylo lehké získat z Ruska zpět své peníze. Více např. zde.

PROFIL: BĚLORUSKO. Prezident Lukašenko obvinil Kyjev z vyprovokování konfliktu.
„Neudělali nic, aby tomu zabránili. Neustále zvyšovali napětí. I po uznání republik. Zastavte to! Proti komu budete bojovat? Proti nejmocnější jaderné mocnosti.“
Lukašenko nabídl zprostředkovat přímá jednání mezi Ukrajinou a Ruskem v Minsku. Část útoků provedlo Rusko z území Běloruska. Dle některých se mají účastnit i přímo běloruské jednotky – to Lukašenko popírá. Hrozí mu další sankce. Čtěte kupř. tu.

ČESKO – SITUACE, REAKCE

NEMÁME SE OBÁVAT NEDOSTATKU PLYNU. Podle premiéra Petra Fialy je ČR na výpadek připravena. Máme dostatečné zásoby a a unijní úrovni existují dohody se třetími zeměmi k nahrazení ruských dodávek.

  • Zatím se nejedná o bezprostřední bezpečnostní hrozbu pro Česko.

Česko

  • uvolní přes 300 milionů korun na humanitární pomoc Ukrajině
  • pozastaví příjem vízových žádostí ruských občanů na všech zastupitelských úřadech s výjimkou humanitárních případů
  • odvolává souhlas s provozem generálních konzulátů Ruska v Karlových Varech a Brně
  • pozastavuje provoz českých generálních konzulátů v Petrohradě a Jekatěrinburgu

ZAJÍMAVÉ BODY

  • „Jsem na nás tak rozčílená, protože jsme historicky selhali,“ napsala bývalá ministryně obrany a někdejší šéfka CDU Annegret Krampová-Karrenbauerová. (Twitter Tomáš Pergler)
  • Napadení Ukrajiny Ruskem ohrožuje dovoz železné rudy do tuzemských oceláren. Surovina je totiž hlavní položkou česko-ukrajinského dovozu. Loni Česká republika dovezla z Ukrajiny rudu za 19 miliard korun. (SZ)
  • Česká rádia zahrála Ukrajině píseň Karla Kryla Bratříčku, zavírej vrátka
  • Slovensko dalo souhlas k přípravám na působení vojenské jednotky NATO v zemi, Severoatlantická aliance chce po útoku Ruska na Ukrajinu posílit své východní křídlo.


článek bude v případě nutnosti aktualizován